Hlad bolí, ale hubenost za to stojí!!!

Tropický sen

10. května 2015 v 22:23 | Nelie |  Recepty
Dortík upečený s láskou ke Dní matek.
Bezlepkový, téměř bez cukru :)


Ingredience

Pudinkovo-tvarohová vrstva
- vanička tvarohu
- jeden vanilkový pudink bezlepkový
- 1/2 l mléka
- datlový sirup na oslazení

Želatinový vrstva
- 1 sáček čiré želatiny
- ovocná šťáva (třeba z kompotu)
- voda

1 konzerva kompotového ovoce

Recept
Protože dort je koncipovaný hlavně z vrstev, které musí ztuhnout, je potřeba forma na dort i po upečení.
Pro tento dort je ideální nižší vrstva piškotu, cca 5 cm, takže kdyžtak seřízneme vrch.
Vyjmeme piškot na chvíli z formy, odlepime pečící papír z boku i zespoda. Na boky formy použijeme nový papír, na spodek dortu můžeme připadně otočit papír z pečení.
Piškot vrátíme do opět pečícím papírem vyložené formy.

Uvaříme pudink podle návodu, osladíme sirupem. Vaříme do zhoustnutí, plamen zeslabíme na minimum a přimícháme tvaroh z vaničky. Mícháme a mícháme, až se nám vše spojí. Můžeme ochutnat a případně ještě dosladit sirupem.

Používala jsem datlový, má takovou specifickou chuť, která byla v pudinku cítit i po zatuhnutí. Můžete ale použít jakýkoliv jiný... agávový vám třeba v krému podle mě nepůjde vůbec chuťově cítit. Medem můžete také sladit. Hodně to závisí i na typu ovoce, s jakým pracujete. Aby byly chutě sladěné.
Já měla tropické ovoce, krásně slaďoučké, takže jsem krém ani dort nemusela moc sladit.

Hotový krém opatrně a pomalu nalijeme na piškot. Mě pudink stekl i na strany, takže piškot de facto nešel vidět. Ale to nevadí.
Teď je čas na ovoce, které jsme slily - šťávu si schováme, ovocem poklademe na pudink, trochu zaltčíme dovnitř.
Krém krásně zatuhl už venku při chladnutí. Zchladlý dort můžeme pak strčit do ledničky, aby krém zatuhl pořádně.

Připravíme si želé. Šťávu z kompotu zředíme vodou do 250 ml. Přídáme želé a vaříme. Vaříme jen chviličku, dokud nezteplá. Želatina nesmí přijít k varu!
S ovocnou šťávou se vaří želatina lépe a pokud ji nepřevaříte, takže bude i lépe chladnout.

Hotovou želatinu odstavíme z plotny a necháme zchladnout.
Pokud bysme ji přelily na pudink ještě horkou, mohlo by nám to pudink narušit a zkalit.
Je třeba nechat želatinu trochu zchladnout a pak ji na ztuhlý a vychladlý pudinkový krém postupně nanášet.
Já jsem ještě nakrájela na malé kousíčky do želatiny zbytky ovoce.

Želatiny ztuhla bleskově rychle. Zbytek noci si dort pobyl v lednici. Ráno byl pak připravený na darování.

Jak chutnal?
Piškot byl nadýchaný, ne vůbec sladký, jako obláček. Pudinkový krém měl příjemnou tvarohovou chuť + kombinace vanilky a datlového sirupu a tropického ovoce - vůbec nebyl přeslazený, těžký do žaludku. Třešničkou bylo svěží želé.
Všechny tři vrstvy myslím tvořili báječnou kombinaci. Ideální moučník na léto.
Navíc krom tuhnutí je jednoduchý a ne moc pracný.
Jsem ráda, že vyšel tak dobře. Jelikož jsem neměla recept jako základ, ale šlo čistě o moje myšlenky, docela jsem toho bála.

Aby byl dort ještě dietnější, můžete použít nízkétučný tvaroh a mléko.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Em Em | Web | 11. května 2015 v 20:28 | Reagovat

Vypadá krásně, mám na něj chuŤ! :D

2 jess jess | Web | 14. května 2015 v 9:11 | Reagovat

no ten je nadhernej. asi ho nekdy upecu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama