Hlad bolí, ale hubenost za to stojí!!!

Kukuřičný dort s pudinkovým krémem a ovocem

4. května 2015 v 14:51 | Nelie |  Recepty
Inspirovaný receptem na pudinkový koláč s ovocem, ale výškově mi to trochu vylezlo nahoru :D


Recept

Korpus
170 g mouky kukuřičné
60 g másla
50 g moučkové cukru
1 vejce

Zpracujeme v těsto a vtlačíme do formy (nevymazávala jsem, což byla chyba, korpus se mi zespodu pak nechtěl oddělit)
Já si vzala malou dortovou formu (myslím mám cca 18 cm), ačkoliv recept byl na klasickou koláčovou formu. Recept byl taky ale z hladké mouky, takže asi jiné vlasnosti a jiný konec.
Těsto vtlačíme i do boků a uděláme okraje.
Propícháme vidličkou, necháme chvíli vychladit a pak strčíme do předehřáté trouby. Pečeme do křupava. Časově cca 10 mnt, pokud možno na 200 stupňů, podle typu trouby.
Vyjmeme z touby, necháme chladit a pustíme se do krému.

Pudinkový krém
200 ml ovocné šťávy
1 pudink (čokoládový, vanilkový, podle chuti a ovoce)
1-2 kelímky jogurtu
50g třtinové cukru
1/2-1 sáček želatiny (bez chuti)
50 g másla
100 ml vody

1 sáček želatiny (ochucené)

V hrnci si smícháme vodu, ovocnou šťávu a cukr. Použila jsem šťávu z pečeného čaje, co mi zbyl doma. Můžete použít i šťávu z ovocných konzerv. Nebo tuto část vynechat.
(Napadá mě, že když nemáte klasickou šťávu, můžete prostě udělat klasicky želé - 1 pytlík na 250 ml vody + cukr a do této směsi pak přidat směs jogurtu + pudink a dále pokračovat podle receptu)
V míse zvlášť jsme si smíchaly jogurt a sáček pudinku (měla jsem čokoládový). Sešlahat nejlépe metličkou. Já jsem použila 1 kelímek nízkotučného a 1 kelímek selského jogurtu (je hutnější).
Obě směsi smícháme dohromady a vaříme na mírném plameni do zhoustnutí.
V původním receptu jsou do krému vmíchána ještě vajíčka (fungují jako pojivo), ale protože já je neměla a dort jsem ani nechtěla péct, použila jsem želatinu - cca půl sáčku (lepší by byl ale asi celý) jahodového želé (doporučuji ale bez chuti, ať nepřebijete chuť pudinku.
Krém nám začne houstnout, po té odstavíme z plotny a vmícháme máslo.

Po té už ho můžeme zvesela nalít na předem upečený korpus.

Na řadě je ovoce, já zvolila jahody. Můžete je buď vyskládat na korpus, zalít krémem a navrch ještě nějaké přidat. Nebo vkládat rovnou opudinku a malinko jej do krému vtlačit.

Takto necháme vychladnout, dokud nebude pudink ztuhlý. Teprve až po tom můžeme nahoru nalít připřavenou želatinu, kterou taky doporočuji nechat malinko vychladnout (ale ne ztuhnout).
Pokud nalijete horkou želatinu na nevychladlý pudinkový krém, naruší to jeho strukturu a trochu se vám to smísí dohromady. Chuťově to tomu neublíží, jen esteticky to může působit nehezky (stalo se mě a čert to vem).

Necháme vychladnout a v lednici pak ztuhnout. Na tohle potřebuje dort trochu času, do hodiny by ale mohl být ztuhlý (já ho měla v lednici přes 5 hodin).

Vyndáme z lednice, opatrně povolíme formu a tady se ukáže, jeslti krém drží nebo ne. Mě moc nedržel. Zřejmě málo želatiny v pudinku, jen půlka sáčku a to byla asi chyba. Trochu krému mi ze středu vyteklo (kdo by měl ale korpus na bocích vysoký, nemusí se bát.
A servírujeme.

Dort je takhle jednoduchý, dá se s ním různě experimentovat, zaměňovat ingredience (třeba navrch dortu želé z ovocné šťávy místo vody + sáček želatiny).
Zkusit ho můžete určitě i do koláčové formy a želéúplně vynechat. Jen upéct, zalít krémem a naskládat ovoce (velmi zjednodušená forma - klasika jen korpus, pudink z mléka a ovoce).
Vřele ale doporučuji smcíhat pudink s jogurtem a máslem, krém má pak příjemnou tvarohovou chuť.
Slaďte podle libosti a preferencí. Místo cukru použijte třeba med nebo agávový sirup.

Kamarádovi dort moc chutnal. Korpus z kukuřičné mouky má zvláštní chuť, dokonale ale ladí s pudinkem, želé a jahodami.
Myslel si, že mám dort z griotky... kombinace pudinku (v kterém jsem použila jahodové želé) a korpusu vytváří trochu dojem, jak kdyby v něm byl nějaký sladší ovocný alkohol.

Tento pokus o recept má spoustu much na vychytání, včetně chybějící fotografie. Můžete z něj ale nečerpat inspiraci a upéct podle svého.

V brzké době určitě vyzkouším znovu, vychytám mouchy a dodám foto.
(Kdo má ale zájem, dodala jsem foto k ovesnému koláči, jak jsem ho pekla poprvé).


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Em Em | Web | 5. května 2015 v 19:45 | Reagovat

Hm, musí to být určitě moc dobrý! :3

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama