Hlad bolí, ale hubenost za to stojí!!!

Jablečno-ovesné placky (sušenky)

1. května 2015 v 13:14 | Nelie |  Recepty
Můj recept splácaný z ingrediencí, co mám doma a se snahou, aby byl co nejdietnější.
Kaloricky sice jedna sušenka vychází na cca 100 kcal, ale je tam minimum cukru, tuku... skoro 50% kalorické hodnoty tvoří ovesné vločky.


Recept
180 gr ovesných vloček
60 gr hladké mouky
3 gr kypřícího prášku
špetka soli

20 gr kokosu (ale dle mě nemusí být, či můžete ubrat)
60 gr třtinového cukru
lžička vanilkové cukru (nebo dle chuti)

15 ml slunečnicového oleje
45 ml vody
140 gr jablečného pyré (nastrouhaná jablka, cukr, skořice - povařeno)
40ml podmáslí

Postup
Postupem jsem vycházela z receptu na mandlové sušenky.

Na pánvi osmahneme vločky (já jsem osmahla cca 80 gr). K vločkám jsem přidala i kokos, pustí trochu oleje a vločky hezky provoní. Vůně vydrží i po upečení.

Přendáme do rendlíku, přidáme olej, vodu a polovinu cukru a chvíli za stálého míchání vaříme.

Směs necháme chvíli vystydnout a po té přidáme jablečné pyré, zbytek cukru, vanilkový cukr a zamícháme.

V druhé míse máme nachystánou mouku, zbytek vloček, kypřící prášek a špetku soli.

Obě směsi smícháme a na závěr přidáme podmáslí. Směs nebude tka tuhá jako u mandlových sušenek, bude trochu řidší, ale stále takové konzistence, že nám těsto z lžičky nestéká proudem. Každý citem pozná... pokud je moc řidké, přidáme ovesné vločky.

Necháme chvíli odležet. Já to nevydržela moc dlouho, cca 30 mnt, ale čím déle, tím lépe.

Tvoříme na pečící papír placky jaké velikosti chceme.

Já měla z této dávky 9 větších sušenek a v míse zbylo určitě ještě na dvě, ale nezbylo místo na plechu.

Předehřátou troubu (na maximum) snížíme na minimum a pečeme cca 15-20 mnt. Placku budou pořád trochu gumové a já měla strach, abych je nepřipálila, takže jsem je vyndala cca po těch 20 mnt. Ale až trochu vychladnout, okraje tročišku ztvrdnou. S časem pečení tedy můžete ještě trochu experimentovat.

Poučila jsem se z minula a placičky dělala tenčí, cca 1 cm.

Placky nejsou moc sladké. Ale krásně voní po kokosu, skořicí a jablky (některé jsem ještě extra posypala před pečením skořicí, některé troškou cukru).

Mě chutnají právě proto, že nejsou tak sladké.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 skinnygirldream skinnygirldream | Web | 1. května 2015 v 14:03 | Reagovat

Vypadají dobře :) kdybych nebyla líná, taky se do nich pustím :D

2 Em Em | Web | 1. května 2015 v 21:41 | Reagovat

Vlastní receptura, jo? Super! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama