Hlad bolí, ale hubenost za to stojí!!!

Mandlové sušenky

30. dubna 2015 v 13:19 | Nelie |  Recepty
Recept na tyto sušenky jsem našla jedno ránl a ještě ten den jsem je musela vyzkoušet. Svojí chutí mě naprosto nadchly.


Ingredience
60 g najemno nasekaných ovesných vloček
100 g mouky (v původním receptu je špaldová, já ji nemám, použila jsem kalsickou hladkou)
lžička kypřícího prášku

100 g loupaných mandlí (celé nebo plátky)
100 g třinového cukru
30 ml vody
30 ml slunečnicového oleje
40 ml mléka (v původním receptu je mandlové mléko, ale bohužel ho nevlastním, takže obyč)
100 g arašídového másla (doporučuji orpavdu kvalitní, bez palmového oleje)
půl lžičky mleté vanilky (použila jsem vanilkový cukr, doma dělaný)
50 ml rumu (já jsem použila Amaretto - mandlový likér)
špetka soli

Recept
Nejdřív si na pánvy na sucho osmahneme mandle. Pokud máme celé, tak je předtím nadrtíme, pokud plátky, stačí trochu promnout v dlaních, plátky se lehce lámají.
Opékání se nemusíme bát, můžeme i přitlačit, ale mandle musí pořád vonět.

Odstavíme z ohně a nasypeme do rendlíčku. Přisypeme 50 g třinového cukru, olej, vodu a vaříme cca 5 mnt (dokud se nevypaří voda). Celou dobu musíte směs míchat, aby se vám nepřipálila. Ještě tady se dají mandlové plátky hezky lámat a drtit.

Směs necháme trochu zchladnout, stačí chvíle na okne, a přesypeme do mísy. Přidáme zbytek třtinového cukru, vanilku, burákové máslo, špetku soli, rum (určitě by šlo i bez toho, prostě přidejte trochu více mléka), mléko a promícháme.

V druhé míse smícháme mouky, vločky, kypřící prášek. Obě směsi pak smícháme dohromady.
Těsto by měla být hustá, skoro jak plastelína, aby se vám z ní dobře tvarovaly sušenky.

Těsto teď necháme aspoň hodinu v chladu odpočívat, trochu ztuhne.

Pak tvarujeme malé placičky a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Z poloviční dávky jsem měla 16 sušenek.

Pečeme při 200 stupních cca 15 mnt. Na tohle pozor, každá trouba peče jinak. Ohlídat si a raděij dát na nižší teplotu a pést třeba déle nebo nechat v troubě dojít.

Mě se sušenky trochu připekly, přitom jsem je pekla jen 5 mnt a pak je nechala v troubě dojít. Máme ale troubu na pytel.

Chyba i byla, že jsem sušenky asi měla moc tlusté, dělejte tedy raději tenčí placičky.

Sušenky jsou jinak chutí úplně parádní. Burákové máslo a mandle je skvělá kombinace, jsem nadšená.

Energetická hodnota jedné sušenky je cca 57 kcal.







Recept mám od Kuchařky ze Svatojánu
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kimi Kimi | Web | 30. dubna 2015 v 17:11 | Reagovat

Vypadají teda lahodně :O. Radši je dělat nebudu nebo bych se jich užrala :D

2 dianay dianay | Web | 30. dubna 2015 v 22:38 | Reagovat

Vypadaji teda fakt bajecne...nastesti ja jsem clovek co netouzi po sladkem, jsem spis na slane...kdyby ne, tak nevim jak by to dopadlo, asi by se uz pekly v troube :D

3 dianay dianay | Web | 30. dubna 2015 v 22:51 | Reagovat

jinak jsem si precetla skoro vsechny tvoje clanky a jak presne funguje mono dieta? Teda jasne, jis cely den jednu potravinu, druhy den dalsi... a muze byt i tucna ... ale ja tomu stejne nemuzu verit...nemela by se jist ta jedna vec  treba tyden?

4 Em Em | Web | 30. dubna 2015 v 23:06 | Reagovat

Tak to musím zkusit! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama